PERSBERICHT

 
In Kameroen is subsidie voor scholen niet vanzelfsprekend. Sterker: initiatieven tot oprichting van een school worden eerder tegengewerkt dan gestimuleerd.

 
Les Marionettes is een kleuterschool in Edea Kameroen. De school is opgericht door Mme Elisabeth NgoDjock, de oma van Marthe Ackerman die zelf op 12 jarige leeftijd naar Nederland verhuisde. Marthe houdt op dit moment een Aktie om de kleuterschool van haar oma te ondersteunen, waarbij zij nog hulp kan gebruiken.

 
Mme Elisabeth is een weduwe die 36 jaar als lerares gewerkt heeft en tegelijkertijd weeskinderen opving in haar huisje. Zij gaf les op de school van een Franse aluminiumfabriek in het dorp. Na haar pensionering heeft zij van haar spaargeld Les Marionettes opgericht om kinderen uit de armere buurten in Edea de kans te geven om naar school te gaan. Wat begon met een klasje van 13 leerlingen is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een school met 130 leerlingen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar , verspreid over vier klassen .

Elk jaar is het weer een hele zorg om de touwtjes aan elkaar te knopen, en de financiering rond te krijgen voor een nieuw schooljaar.

 
In 2005 heeft Marthe Ackerman in samenwerking met basisscholen in den Bosch en Rosmalen een aktie gehouden om schoolspullen in te zamelen. Deze actie heeft twee pallets met materialen opgeleverd. Het is hartverscheurend te zien dat deze spullen als enige schoolmateriaal gebruikt worden, bovendien zijn na drie jaar de meeste schoolspullen weer op. Daarom houdt zij dit jaar een nieuwe Aktie voor Les Marionettes. In het kader van deze Aktie heeft Trudy Schambergen de CD ‘Heerlijk Leven’ opgenomen, met vertaalde liederen van Mercedes Sosa. De volledige opbrengst van deze CD gaat naar Les Marionettes. De CD is te bestellen via de website, of per email: Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spam bots, u heeft Javascript nodig om het te bekijken .

Een deel van de opbrengst van de CD zal gebruikt worden om een grote wens van Mme Elisabeth te verwezenlijken; een busje om de kinderen die ver van school wonen op te halen en weg te brengen. Sommige kinderen moeten meer dan een uur lopen om naar school te kunnen gaan. Dit busje zal tevens gebruikt worden om de ingezamelde schoolspullen naar Kameroen te verschepen.

 
Op dit moment is Marthe op zoek naar een geschikt personenbusje, schoolspullen en speelgoed om de bus mee te vullen. Ook is zij op zoek naar fondsen om de verscheping en douane-inklaring in Kameroen mee te kunnen betalen.

Wilt u Mme Elisabeth en Les Marionettes helpen, neem dan contact op met Marthe Ackerman:

Tel: 073-7303060 (ma & do, of na 18:00u.)

Email: Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spam bots, u heeft Javascript nodig om het te bekijken