Over de Aktie

Mama Elisabeth

Mama Elisabeth

Oma Elisabeth, oftewel Mme. Elisabeth, heeft 36 jaar gewerkt als kleuterjuffrouw op een Franse school van een aluminiumfabriek in Edea. Na haar pensionering heeft ze haar spaargeld en pensioen gebruikt om een schooltje te bouwen in een arme woonwijk voor kinderen tot zes jaar. Het schooltje is genaamd: "les Marionettes". Het aantal leerlingen is van 13 leerlingen tot 130 gegroeid. Zij heeft twee juffen in loondienst om les te geven. Deze vrouwen zijn in de eerste instantie op vrijwillige basis op het schooltje gaan werken.

Het schooltje bestaat uit vier klassen voor kinderen van twee tot vijf jaar. Als een leerling zes is geworden mag hij of zij naar een andere school. Soms kunnen de kinderen niet doorleren omdat de ouders zo arm zijn dat zij het schoolgeld niet kunnen betalen. Als Mme Elisabeth het geld kan missen legt zij soms geld bij voor deze kinderen.

Verder heeft het schooltje een klein keukentje waar de kinderen de mogelijkheid hebben om het eten en drinken te bewaren. Soms wordt het water afgesloten omdat de rekeningen niet tijdig betaald hebben kunnen worden. Ook heeft het schooltje een slaapplekje, waar de allerkleinsten een dutje kunnen doen.
 Mama Elisabeth

Mme Elisabeth zou heel graag een pendelbus in dienst van het schooltje willen nemen, zodat sommige kinderen gebracht kunnen worden. Dit omdat er kleintjes tussen zitten (vanaf de leeftijd van drie jaar) die door de ouders niet naar school gebracht kunnen worden, omdat zij zelf al heel vroeg op het land moeten werken. Hierdoor moeten zij, soms kilometers, alleen lopen naar school of worden zij door een motortaxi afgezet. Als het regent kunnen zij niet naar school komen.

Mama Elisabeth

Elisabeth heeft zelf nooit eigen kinderen gehad, maar zorgt al haar hele leven voor kinderen uit de familie. Toen haar man stierf heeft Mme Elisabeth de zorg van alle kinderen in huis op zich genomen.

 De grootste wens van Elisabeth is dat een stichting of organisatie haar  initiatief adopteert, zodat ze niet elk jaar in onzekerheid  zit of de school wel geopend kan worden na de zomervakantie. Verschillende stichtingen zijn al aangeschreven, zoals het Liliane Fonds, maar tot nu toe zonder resultaat.

Daarom is er besloten om scholen en particulieren aan te schrijven om zo zelf een hulpactie op te starten.